Uitgebreide bio

Saxofonist/componist/arrangeur/band leader Frank Vaganée werd op 19/03/1966 te Mechelen geboren.


Vorming en pedagogisch
In het Stedelijk Conservatorium van Mechelen kreeg hij zijn eerste, klassieke, muzikale vorming. Hij studeerde verder aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.
Zijn eerste improvisatielessen kreeg hij van de US jazzsaxofonist John Ruocco (1983 – 1986), in de Antwerpse Jazz Studio. Van 1993 - 1995 studeerde Frank compositie en arrangement bij Bob Brookmeyer in de Musikhochshule te Keulen (D). In 1998 verhuisde Frank naar New York om zich in de hoofdstad van de jazz te vervolmaken.
Van 1992 – 1994 doceerde Frank saxofoon aan het Amsterdamse Sweelinckconservatorium – van 1993 – 2004 was hij docent saxofoon en jazzensemble aan het Conservatorium van Gent.
Sinds 1993 is Frank verbonden aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst departement Lemmensinstituut te Leuven waar hij saxofoon, ensemble, compositie doceert.
Frank wordt gevraagd voor Masterclasses in heel Europa.

Small Bands
Frank Vaganée startte in 1983 met het vormen van eigen bands. Hij was leader van Tough Talk, het Frank Vaganée Quartet, Trio en Sextet, Del Ferro-Vaganée Group en The Acoustics.

Naast altsaxofonist, componeerde en arrangeerde hij voor deze bands.
Vandaag is hij een veelgevraagd (freelance) sideman in andere internationale ensembles.

Large Bands
In het BRT Jazz Orchestra deed Frank van 1986 - 1991 als freelancer zijn eerste professionele ervaring op als musicus in een groot ensemble. Nadien tourde hij met het NL Timeless Orchestra van 1989 – 1993 in Europa en Japan.

In 1989 vertegenwoordigde hij België in de big band van het EBU (European Broadcasting Union) in Lignano Sabbiadoro (I).
In 1993 stichtte Frank met Serge Plume en Marc Godfroid het Brussels Jazz Orchestra – hij is tot op vandaag artistiek leider van BJO. Met BJO tourde Frank in Europa, Afrika en Noord-Amerika op de belangrijkste podia en festivals.

Samenwerkingen
Tijdens zijn carrière werkte Frank Vaganée samen met zowat alle Belgische jazzsolisten en een indrukwekkende lijst van internationale jazzmusici: oa Bert Joris (BEL), Philip Catherine (BEL), deFiharmonie (BEL), Dave Liebman (US), Wynton Marsalis (US), Tom Harrell (US), Vlaams Radio Koor (BEL), Michel Herr (BEL), Wallace Roney (US), Bill Holman (US), Maria Joao (POR), David Linx (BEL), Gustavo Bergalli (ARG), Gianluigi Trovesi (IT), Zapp String Quartet (NL), Mike Del Ferro (NL), Tutu Puoane (ZA), Chris Joris (BEL), Lee Konitz (US), Brussels Philharmonic (BEL), Kenny Wheeler (CAN), McCoy Tyner (US), Phil Woods (US), Norma Winstone (UK), Kenny Werner (US), Maria Schneider (US), Toots Thielemans (BEL), …

Awards
1991: verkozen tot belangrijkste jazztalent van het jaar door de Belgische pers
1993: CERA “Jeugd en Muziek” prijs
1994: Prix Nicolas d'Or met BJO
2001: Django d'Or
2006: Vlaamse Cultuurprijs met BJO
2011: Stadsartiest Mechelen
2012: Golden Globe, Bafta, Oscar voor soundtrack van The Artist (uitvoerend musicus OST)

Frank Vaganée speelt exclusief op Yanagisawa saxofoons, Vandoren mondstukken en Vandoren rieten.

Nederlands - nl-NLEnglish (United Kingdom)